Democracy, Dutch Politics, Law and Religion, Public Theology, Religion and Politics

Verschenen: “Een nieuwe politieke formule. Ideeën voor staat en samenleving geïnspireerd door Alexis de Tocqueville”

Sophie van Bijsterveld en Hans-Martien ten Napel (red.)

Volledige beschrijving:

“Vraagt onze samenleving om een nieuwe politieke formule, om met Alexis de Tocqueville (1805-1859) te spreken? Op het eerste gezicht niet. De democratie is stevig verankerd in de Grondwet en verdragen en is ingebed in de rechtsstaat, en zowel democratie als rechtsstaat maken deel uit van ons collectieve bewustzijn. Toch is er wat aan de hand in de verhouding tussen overheid, samenleving en individu, zoals de inmiddels structurele onvrede met het publieke domein laat zien. Dat vraagt om een richtinggevende doordenking van de vooronderstellingen van ons democratisch bestel en de fundamenten waarop het berust. Dat is wat dit boek zich ten doel stelt. Het biedt toekomstgerichte ideeën voor ons publieke domein aan de hand van kernbegrippen als legitimiteit, staat, politiek, instituties, identiteit, burgerschap, kerk en theologie. Het gedachtegoed van Tocqueville, die geldt als een van de grootste en meest interessante denkers over de moderne democratie, de democratische samenleving en de democratische mens, vormt daarvoor de inspiratiebron.

Aan dit boek, onder redactie van Sophie van Bijsterveld en Hans-Martien ten Napel, werkten verder mee Carinne Elion-Valter, Christoph Hübenthal, Timo Slootweg, Marin Terpstra en Renée Wagenvoorde.”

De bundel is de vrucht van een ad hoc-samenwerkingsverband tussen het project Tocqueville, Religie en Democratie van de Radboud Universiteit en het door Timo Slootweg en Hans-Martien ten Napel getrokken onderzoeksnetwerk Geloof in Democratie van de Universiteit Leiden.

Bestelling en inhoudsopgave:

https://www.boomdenhaag.nl/webshop/een-nieuwe-politieke-formule

Advertisement

2 thoughts on “Verschenen: “Een nieuwe politieke formule. Ideeën voor staat en samenleving geïnspireerd door Alexis de Tocqueville””

 1. Hi Hans-Martien,

  Congratulations on this publication! Is there an English translation? I need to brush up on Dutch to read it as is!

  All the best and keep up the great work you are doing!

  Barry

  On Tue, Nov 24, 2020 at 3:50 PM Hans-Martien ten Napel wrote:

  > Hans-Martien ten Napel posted: ” Sophie van Bijsterveld en Hans-Martien > ten Napel (red.) Volledige beschrijving: “Vraagt onze samenleving om een > nieuwe politieke formule, om met Alexis de Tocqueville (1805-1859) te > spreken? Op het eerste gezicht niet. De democratie is stevig veran” >

  Like

  1. Dear Barry,
   This is going to be the next step, an English language sequel to this volume in Dutch. However, it can’t just be a translation, as the present work is specifically targeted towards a Dutch audience.
   So it will take some time, but preparations have already started. I might be in touch with you about it at a later stage.
   All good wishes, and thank you for your interest,
   Hans-Martien

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.