Democracy, Dutch Politics, Law and Religion, Public Theology, Religion and Politics, Whither Europe?

Nieuwe bundel “Faith in Democracy. Justice, Politics and Transcendence” (2020) en onderzoekslijn natuurrecht, politieke theologie en staatsrecht binnen Platform Geloof in Democratie

Samen met rechtsfilosoof Timo Slootweg, nam ik in 2017 het initiatief tot het Platform Geloof in Democratie.

Onlangs publiceerde collega Slootweg in dit kader de bundel Faith in Democracy. Justice, Politics and Transcendence (2020):

“Het boek handelt over de geestelijke grondslagen van de democratie en de ziel van de democratische mens; spirituele voorwaarden en vereisten die de democratie weliswaar niet kan garanderen, maar die desniettemin mede gestalte geven aan de legitimiteit van politiek en recht. Despotie kan best zonder geloof, maar vrijheid en democratie kunnen dat niet, zoals ook de Alexis de Tocqueville (1805-1859) al meende.”

Zelf entameerde ik afgelopen jaar een nieuwe onderzoekslijn over natuurrecht, politieke theologie en staatsrecht, die ik dit jaar verder hoop uit te bouwen, zowel binnen het Platform, als in de vorm van een eigen monografie.

Binnenkort volgt nadere informatie over een volgende bijeenkomst van het Platform.

For information in English on the new volume, see: https://gompel-svacina.eu/product/faith-in-democracy-justics-politics-and-transcendence/.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.