Comparative Constitutional Law, Democracy, Dutch Politics, Law and Religion, Public Theology, Religion and Politics, Whither Europe?

Bijdrage aan bundel De vitale rechtsstaat. Grondslag, kwetsbaarheid, weerbaarheid (2019) van Thijmgenootschap

Over de bundel:

‘De democratische rechtsstaat heeft een mooie voorkant en een rafelige achterkant. Het institutionele bouwwerk mag in orde lijken, maar bedreigingen van buitenaf en “betonrot” van binnenuit geven reden tot zorg. Deze bundel behandelt de grondslag, kwetsbaarheid en weerbaarheid van onze rechtsstaat. Hier geen klaagzang over verval, maar kritische kanttekeningen gecombineerd met positieve richtingwijzers: suggesties om te komen tot een vitale rechtsstaat.’

De bundel, die onder redactie staat van Frank van den Heuvel en Patrick Overeem, bevat bijdragen van onder meer: Emma Cohen de Lara, Geert Corstens, Quirine Eijkman, Ernst Hirsch Ballin, Sybe Schaap, Pieter Tops en Wouter Veraart.

Mijn eigen bijdrage is getiteld: ‘Constitutioneel patriottisme ja, civiele religie nee.’

Een vitale rechtsstaat verschijnt als aflevering 107.2 in de reeks Annalen van het Thijmgenootschap. Het Thijmgenootschap ‘bevordert reflectie op wetenschappelijke ontwikkelingen en de betekenis daarvan voor onze samenleving en cultuur, vanuit een christelijk perspectief.’

Tijdens een bijeenkomst aan de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden, op 6 februari 2020, zal Minister Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie & Veiligheid, reageren op de bundel. Ook twee auteurs van de bundel geven een korte reflectie.

Voor meer (bestel)informatie over de bundel, zie: https://valkhofpers.nl/een-vitale-rechtsstaat.

Voor meer informatie over het Thijmgenootschap, zie: https://thijmgenootschap.nl.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.