‘In 1788 verscheen aan de overkant van de Atlantische Oceaan een artikelenreeks in 85 delen over de Amerikaanse Grondwet. Deze losse delen zijn later gebundeld en uitgebracht onder de naam The Federalist Papers. Deze artikelen tezamen gelden nog steeds als een van de meest invloedrijke commentaren op de Amerikaanse Grondwet ooit geschreven.
Op 12 juni zal dr. Hans-Martien ten Napel (universitair hoofddocent Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Leiden) een lezing geven over het belang en de positie van de Federalist Papers in de huidige eeuw.
De lezing zal plaatsvinden in het Kamerlingh Onnes Gebouw te Leiden. De lezing vangt aan om 18:00 uur en duurt tot ongeveer 20:00 uur. We sluiten af met een diner in een nabijgelegen restaurant.
Aanmelding via svdiqit@gmail.com is verplicht! Na aanmelding ontvang je nadere informatie en de teksten die dr. Ten Napel zal bespreken.’
Bron: https://diqit.nl/2019/05/26/12-juni-2019-the-federalist-papers-in-de-21ste-eeuw/
Op de betreffende site valt tevens de navolgende informatie te vinden over de organiserende studievereniging:
‘DIQIT is in het jaar 2016 opgericht onder de naam Justus Lipsius Bachelor om bachelorstudenten meer te bieden dan enkel de praktische vakstudie tot jurist. Onze vereniging is van oudsher vernoemd naar de Nederlandse geleerde Justus Lipsius (1547 – 1616) die als grondlegger kan worden gezien van de Leidse traditie om studie van het recht breder te trekken, fundamenteler te maken. Rechtvaardigheid wordt namelijk niet alleen gevonden in de letter van de wet. Het vraagt ook om een actief en zelfstandig nadenken over wat dit begrip nu werkelijk inhoudt. In ons logo komen deze twee zijden van dezelfde medaille terug: aan de linkerzijde staat Vrouwe Justitia die de regels en wetten symboliseert. Aan de rechterzijde staat de Denker van Rodin, die de beschouwende en contemplatieve houding verbeeldt: beiden zijn onmisbaar voor een goede rechtsvinding.
In 2018 werd de naam gewijzigd naar DIQIT, het acroniem van de welbekende zinsnede uit Dante’s Goddelijke Komedie, waaruit het belang van rechtvaardigheidsbesef bij rechtenstudenten spreekt. Onder haar nieuwe naam zet DIQIT met overtuiging de traditie voort die door Justus Lipsius gestart is. DIQIT is daarmee een aanvulling op het bestaande curriculum dat (rechten)studenten tijdens hun bachelor volgen en wil daarmee van toegevoegde waarde zijn in het leven van iedere student. Wij geloven namelijk dat de essentie van vorming niet ligt in een formele studie, maar dat studenten juist gebruik kunnen maken van een groot historisch erfgoed en een intellectuele traditie.’
Zie voorts:
Nieuwsbericht ‘Hans-Martien ten Napel doceert Advanced Course over de Federalist Papers in VS’
Bijdrage aan bundel De Federalist Papers. Bakermat van het moderne constitutionalisme (2018)
Upcoming Speaking Engagement: Symposium The Federalist Papers, Brussel, 20 april 2017