Democracy, Dutch Politics

Opinieartikel ‘Burgerinitiatief nuttige aanvulling op representatieve democratie’

 

‘Oud-premier Van Agt overhandigde dinsdag 65.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Een aantal organisaties heeft dit zogeheten burgerinitiatief opgezet om een Kamerdebat te krijgen over de muur die Israël bouwt om Palestijnse terroristen tegen te houden.

Het burgerinitiatief is in Nederland een relatief onbekend fenomeen. Sommige media wisten dan ook niet direct hoe ze dit moesten duiden en gebruikten bijvoorbeeld de term ”petitie”. Het burgerinitiatief verschilt echter in een aantal opzichten wezenlijk van een petitie of verzoekschrift.’

Aldus de opening van een opinieartikel dat ik, samen met Maarten van Nijendaal, schreef op uitnodiging van de redactie van het Reformatorisch Dagblad. Maarten van Nijendaal vervult  een student-assistentschap onderzoek in het kader van het Leidse Honours College Law.

De conclusie van het artikel luidt als volgt: ‘Hoewel het burgerinitiatief de vertegenwoordigende democratie niet kan vervangen, vormt het er met de nodige aanpassingen potentieel een nuttige aanvulling op.’

Lees het volledige artikel op http://www.refdag.nl/opinie/burgerinitiatief_nuttige_aanvulling_op_representatieve_democratie_1_710048.

Zie voorts http://hmtennapel.weblog.leidenuniv.nl/2012/07/03/deelname-aan-expertmeeting-over-evaluati. en http://hmtennapel.weblog.leidenuniv.nl/2012/07/17/can-the-citizens-initative-revitalize-re/.

.